HVAD ER CRAVINGS? HVAD BETYDER DE? OG HVAD KAN MAN GØRE VED DEM?
HVAD ER CRAVINGS?
Ja, vi kender det godt. De kommer snigende, pludselig er de der og oftest giver vi efter helt uden at tænke over det. Få gange tager vi lige kampen op og holder dem lidt hen, men så får de lov alligevel. Det er så svært at styre.
Hvilke cravings og hvor ofte de kommer, er blandt andet influeret af vaner. Oftest er det kun de dårlige af dem vi snakker om. For hvorfor snakke om cravings for jordbær og vandmelon eller ærter og ingefærshots?
Mennesker tager til dagligt mellem 250-400 beslutninger angående mad. Og (hold fast) kun 3-5% af disse er rationelle (altså beslutninger vi aktivt tager!). Resten kører på autopilot – de er styret af vaner helt uden vi opdager det. Både dårlige og gode vaner. Vaner er lige præcis det der gør det så svært at holde fast i den der sunde diæt man har lagt, eller til at man føler sig tilfreds efter et enkelt stykke chokolade og ikke går i gang med hele pakken.
Alle mennesker føler cravings forskelligt, men føler oftest at de kalder på fødevarer med højt indhold af raffineret sukker, eller dem der er forarbejdede og fyldt med salt, sukker og fedt. Så ja, slik, chips, kage, chickennuggets, pizza, burger osv. osv.
HVORFOR KOMMER DE SNIGENDE (ELLER BRAGENE)?
Cravings er forårsaget af hjernens regioner, der er ansvarlige for hukommelse, fornøjelse og belønning. Når kroppens hormoner er i ubalance, især et underskud af leptin (mæthedshormon) og serotonin (glædeshormon) kan der forekomme cravings. Kroppen føler den mangler noget. En anden årsag kan være afhængighed, dette forekommer hvis der frigives en masse endorfiner efter man har spist – altså den her følelse af belønning og fornøjelse bliver så høj at man ikke kan stoppe igen. En anden årsag er at man er ked af det. Det er også her man bruger maden som ”trøstespisning”. Altså, spiser på sine følelser da disse fødevarer giver følelse af komfort. Et tredje tilfælde er ved mangel på energi, man er træt og utilpas. Kroppen ved at sukker (kulhydrater) omdannes hurtigt i kroppen, det er en nem kilde til energi, derfor vil træthed forstås som mangel på sukker i stedet for mangel på ro eller søvn.
HVAD KAN MAN GØRE VED SINE CRAVING?
Det første er i hvert fald at begynde at lægge mærke til dem. Lytte til kroppen og undersøge hvad det er for nogle signaler den sender en. Måske spørge sig selv: Hvordan kan det være jeg får lyst til noget sødt nu? – Det kunne være fordi, klokken nu er 16.30 og jeg har siddet på kontoret hele dagen og er SUPER TRÆT. Det man kan gøre i stedet for at gå direkte til slikskålen, er at anerkende cravingen og ikke starte en diskussion om hvorvidt man må gå med den eller ej. Oftest vil en diskussion give den meget mere plads og dermed større sandsynlighed for at den vinder.
Når man først forbyder sig selv noget, så er det som om at det er det eneste man har lyst til. Åh, jeg mindes jeg da jeg havde meget strenge restriktioner for mig selv, såsom for chokolade og sukker. Og jeg tænkte ikke på andet næsten og lagde mærke til alt det (farlige, forbudte) sukker der var omkring mig. Jeg ville crave det meget mere, min krop hungrede som aldrig før. I stedet for at spise det lille lækre stykke chokolade, jamen så gik jeg i gang med det ene og det andet, og før jeg havde fået set mig om, så havde jeg spist en bakke vindruer, en banan en müslibar eller hvad jeg ellers kunne finde på, mit blodsukker var gået amok og jeg endte alligevel med at spise chokolade (hele pakken, klart).
Pointe: lad være med at forbyd dig selv specifikke fødevarer, det ender galt!
Jeg siger ikke at man aldrig skal gå med sine cravings, men nogle gange kunne det være rart at slippe af med de dårlige af dem, eller lære hvornår det er ”nok”. Anerkender man sine cravings og ligesom lader dem være, er de oftest væk efter 3-5 minutter. Er dette ikke tilfældet, så må man kigge lidt dybere og finde ud af hvorfor de kommer på gældende tidspunkter. F.eks. den efter aftensmaden, den skyldes oftest en mangel på tilfredsstillelse af alle de forskellige sanser.
Den kender du godt, salt, så sødt, så salt, så sødt og man kan blive ved.
Min anbefaling er; lyt til kroppen, drik et glas vand og til sidst så vær' tilstede i din spisning (nyd maden). Mærk efter hvilken følelse, mæthed og tilfredsstillelse det giver.
Nogle gange er en enkelt bid nok!
Aaaaaand, always, go for quality over quantity - if you ask me!