Hvorfor var det nu lige man skulle købe æg af god kvalitet?
Hvorfor er det vigtigt ikke at vælge at spare lige her?
Det kan være svært at kende forskellen på æg!
De forskellige æg og kvalitetsklasser
Buræg:
· Det er kun tilladt i berigede bure
· Lever i 14 måneder før den slagtes eller sælges
· Producere 6-7 æg pr. uge
· Spiser 47kg foder pr. uge
· Ingen krav til vinduer/sollys
· Må næbtrimmes - hvis det sker indenfor 10 dage
· Hver høne skal have 750 cm2
· Der må maksimum være 10 høns i et bur
· Der skal være en rede, et støv-/strå-/sandbad samt siddepinde i buret, så hver høne mindst har 15cm siddeplads.
· Hver høne skal have mindst 12cm fodertrug, og der skal være installeret et passende drikkesystem, så hver høne mindst har adgang til tre vandnipler eller drikkekopper.
Skrabeæg:
· Flokke på mellem 3.000 - 10.000 stk.
· Lever i 13 måneder før den slagtes eller sælges
· Producere 6 æg pr. uge
· Spiser 46kg foder pr. uge
· Ingen krav til vinduer/sollys
· Må næbtrimmes - hvis det sker indenfor 10 dage
· Der må være 9 høner pr. m2
· Der skal være reder og siddepinde til hønerne
· Mindst 1/3 af gulvarealet skal dækkes med strå, høvlspåner, sand eller tørv
Frilands æg:
· Flokke på mellem 3.000 - 10.000 stk.
· Lever i 13 måneder før den slagtes eller sælges
· Producere 6 æg pr. uge
· Spiser 48kg foder pr. uge
· Må næbtrimmes - hvis det sker indenfor 10 dage
· Der skal være adgang til både stald og hønsegård
· Stalden har samme krav som til skrabeæg
o Ingen krav til vinduer
o Der skal være reder og siddepinde til hønerne
o Mindst 1/3 af gulvarealet skal dækkes med strå, høvlspåner, sand eller tørv
o 9 høner pr. m2
· Gården skal være udendørs
o 4 m2 pr. høne
o Jorden skal overvejende være dækket af vegetation
Økologiske æg:
· Flokke på op til 3.000 stk.
· Lever i 13 måneder før den slagtes eller sælges
· Producere 6 æg pr. uge
· Spiser 46 kg foder pr. uge
· Må ikke næbtrimmes
· Der skal være adgang til både stald og hønsegård
· Stalden har samme krav som til skrabeæg, derudover disse krav:
o Krav om vinduer
o Der skal være reder og siddepinde til hønerne
o Mindst 1/3 af gulvarealet skal dækkes med strå, høvlspåner, sand eller tørv
o 6 høner pr. m2
· Gården skal være udendørs
o 4m2 pr. høne
o Jorden skal overvejende være dækket af vegetation
o Der skal være mere end en gård - hønsegården skal være fri for høner mindst 60 dage om året eller 120 dage hvert andet år i vækstsæsonen, så vegetationen kan gro frem igen.
Biodynamiske æg
· Har samme krav som økologiske æg
· Derudover:
o Særlige regler for naturpleje og bæredygtighed
o Fodret skal også være biodynamisk
o Ingen dampbehandlinger af jorden
o Ingen brug af gylle fra konventionelle gårde
Kvalitetsklasser:
· A klasse:
Der stilles krav til:
Skallen
Luftblære i ægget
Æggehviden
Æggeblommen
Kimplet
Lugt
De må ikke vaskes
· Ekstra A klasse:
De samme krav som til A klasse, derudover stilles der krav til:
Må max være en uge gamle
Pakken og æggene skal have lægge dato
· B klasse:
Opfylder ikke krav til klasse A og må ikke sælges i detailhandel
Hvad betyder farven på ægget og æggeblommen?
Farven på æggeblommen kommer fra det foder som hønsene spiser. Ofte desto grovere og flere vitaminer og mineraler der er i foderet, desto mere orange bliver blommen.
Hvorimod får hønen ikke nok nærringstoffer igennem fodret, desto mere gullig og bleg bliver æggeblommen. Farven kan derfor være en god indikator på hvor sund hønen er og hvor mange nærringstoffer der er i ægget.
Der kan dog i nogle tilfælde være tilsat farvestof til fodret, så æggeblommen får den karakteristiske orange blomme, som vi kender den.
Æggets ernæringsindhold
Næringsindhold pr. 100g:
· Energi: 137 kcal
· Protein: 12,3g
· Kulhydrat: 1,3g
· Kostfibre: 0g
· Fedt: 9,3g
Man siger at der er omkring 12-13g protein i 100g æg, derudover er der alle de essentielle aminosyrer, som kroppen skal have i et æg. Det betyder at ægget er den optimale proteinkilde.
Faktisk bruger man ægget som protein standard, når man skal vurdere hvor god andre kilder til protein er.
Skal man dele ægget mere op, så er æggeblommen den del, der indeholder mest fedt og mindst protein, og dermed også mest energi (kcal). Hvorimod æggehviden er den proteinholdige del af ægget, der stort set ikke indeholder andet end protein. Det er også derfor at æggehviden koagulerer (stivner) før æggeblommen gør, hvis du f.eks. laver spejlæg eller blødkogt æg. Det skyldes at fedt kan tåle højere temperaturer end protein kan.
Hvilke æg er sundest?
Ud fra en svensk undersøgelse af både makro- og mikronæringstoffer og flere andre parametre af buræg, skrabeæg, frilands æg og økologiske æg, er økologiske æg både bedre og sundere.
Sammenligner man økologiske æg med de tre andre typer af æg, indeholder de op til 5 gange så meget omega-3 og karotener. Derudover indeholder de et højere niveau af B12 og Jod. Af mikronæringstoffer er det kun K-vitamin hvor økologiske æg har et lavere niveau end de andre æg.
Er du en kvinde mellem 18-30 år, så vil du igennem et økologisk æg om dagen få dækket 17% af dit daglige jod behov. Hvor det i forhold til buræg og skrabeæg kun er 10%. Holder du selv høns eller køber du biodynamiske/gård æg er nærringstofindholdet det samme som for økologiske æg. De er dermed sundere end de konventionelle æg.
Så for at få den bedste gevinst for både dig selv og for hønsene, skal du altså holde høns selv, købe dem hos naboen eller en gård i nærheden, købe økologiske eller biodynamiske/gård æg i butikkerne. Da disse både sikre et højere dyrevelfærd for hønsene og samtidigt er et ernæringsmæssigt sundere valg for dig