HVORFOR MEDITERE?


DER ER NOGET MED DET DER MEDITATION, MEN HVAD ER DET EGENTLIG DET KAN?image_blog

Jeg er blevet afhængig af at meditere og gør det hver morgen (eller sådan ca. – prøver i hvert fald). Men hvorfor jeg er afhængig (på den sunde måde) som så mange andre, og hvorfor jeg til en hver tid vil anbefale det? Det beskriver jeg lige her. Så hvis du har lyst, så læs med. Så får du lidt om mine personlige erfaringer men også lidt om hvad forskningen og videnskaben siger om meditation.

Mig mig mig…

Jeg plejer at sige at hvis jeg ikke kan finde bare 5-10 min til mig selv, kan jeg så overhovedet finde tid til livet? Eller tid til at mærke og tid til at være tilstede? Det blev lidt dybt, ja, men det er jo sandt… Fra mit perspektiv, så er der ikke meget der kan være så vigtigt at der ikke kan findes tid til at mærke efter, trække vejret, komme væk fra hovedet og ned i kroppen bare et øjeblik.

Okay okay. Jeg kan godt høre det blev lidt følsomt. Men jeg er simpelthen blevet så glad for at meditere, at jeg bare må dele min passion! :)

Der er selvfølgelig dage hvor det er sværere at få sat sig ned end andre, men der plejer en god huske regel at være at jo mindre tid jeg har, jo mere burde jeg meditere, for jo mere tid får jeg. Den tid jeg bruger på at sætte mig ned, finde ro mellem tankerne og trække vejret, er også den der gør at dagens projekter håndteres med et meget større overskud.
Der er ikke noget som meditation der kan få min dag til at flyde mere uspoleret og effektivt.

Det er klart, meditation er i høj prioritet i min hverdag så vækkeuret bliver også sat derefter. Det er det første jeg gør om morgenen, før jeg tjekker telefon eller reder sengen.  Jeg har, som mange af jer derude, en masse jern i ilden, og nogle gange er det svært at finde overblikket og have styr på dem alle. Alt imens man man skal og vil have tid og overskud til at være god ved alle dem man har nær, være en god veninde, god søster, god datter og måske også en god partner. Hvem kan ikke relatere til at når man er presset og/eller stresset så bliver lunten kort, også er det de nærmeste det går ud over? Ja, de er nok ret glade for at jeg mediterer ;)

HVAD SIGER FORKSNING?

Den siger, der bogstaveligt talt findes utallige gode grunde og videnskabeligt validerede fordele ved meditation.

Reducerer stress og stress relaterede tilstande som angst og depression

Er du stresset, så er det især nu du skal prioritere din meditation. Stress er faktisk en reaktion på at kroppen tror den skal flygte eller kæmpe (fight or flight), det ligger helt instinktivt i os, og er nyttigt når vi er udsat for ekstrem fare, men ikke særlig behjælpeligt når vi ikke er. Når vi mediterer, gennemgår hjernen og nervesystemet radikale ændringer, der medfører reduktion og forebyggelse af disse tilstande.

Meditation nedsætter faktisk produktionen af kortisol. Kortisol er et stressinduceret hormon der blandt andet undertrykker immunforsvaret og skaber en følelse af uro, nervøsitet og ubehag i kroppen uden reel grund. Ved meditation øver vi os på at slukke for det sympatiske nervesystem (fight and flight) og udløse det parasympatiske nervesystem ( den beroligende respons) regelmæssigt. På denne måde træner vi vores krop til hurtigt at komme sig ved stress. Over tid lærer hjernen, hvordan man kan stabilisere det autonome nervesystem i hverdagen uden at man ryger direkte til ekstremerne (panik, fare, åh gud, verdens ende), når man står overfor udfordringer og/eller forventninger.

Meditation fremmer positive følelser, hvilket også er grundet en reduktion af stress i kroppen også giver det en følelse af bevidsthed i øjeblikket (mindfulness). Når vi mediterer, stimulerer vi præ-frontal cortex. Dette er den forreste del af hjernen, der blandt andet er ansvarlig for koncentration, fokus og problemløsning.

Meditation er også med til at øge følelsesmæssig stabilitet og intelligens. Når vi mediterer regelmæssigt og dermed reducerer kroppens stressniveau og balancerer hormonproduktionen føler vi os mindre reaktive, mindre defensive og mere afbalanceret.

For det ikke skal være løgn, så øger meditation også indlæringsevnen.

Ved at stimulere den præ-frontale cortex vækker vi også hjernens læringscenter. Faktisk vokser hjernen, bogstaveligt talt ... både i volumen og tykkelse. Dette gør dig ikke bare smartere; det øger din hukommelse, opmærksomhed, selvbevidsthed, selvkontrol og alt muligt andet godt! Desuden har meditation en positiv indflydelse på vores evne til at have empati, medfølelse og forbindelse til/med andre men også til os selv. Meditation skaber større bevidsthed om hvem vi er, tillader os at gå dybere ind i os selv. På den måde lærer vi at opleve og informere os selv om vores dybe subtile natur, som dermed gør det lettere at tune ind på hvad vi har lyst til og hvad vi brænder for.

Sidst men ikke mindst, så har meditation også en positiv effekt på aldringsprocessen. Meditation øger melatonin (du sover bedre) og DHEA* markant, samt som nævnt reducerer cortisol … Whats not to like?image_blog

*DHEA er et steroid hormon, der bidrager til en masse fordelagtige processer i kroppen. Nogle påstår at det hjælper til et øget sexdrive, virker antiaging og øger muskelopbyggelse. Desuden tyder undersøgelser på, at DHEA kan være effektivt til at behandle visse lidelser som bl.a. osteo­porose, leddegigt og kronisk træthed.

HVAD SKAL DER SÅ TIL FOR AT MÆRKE ALLE DISSE FANTASTISKE FORDELE?

Der skal altså ikke så meget til og det kræver ikke engang en masse udstyr. I modsætning til hvad du måske tror, så kan man hurtigt mærke fordelene ved meditation. ”Den gyldne tid” er 20 min, men alt er bedre end intet!
Jeg mediterer alt fra 8min til 25-30min dagligt. Alt efter hvor meget tid og behov jeg har, og helst om morgenen for at sætte en intention for dagen.
For tiden, og især når mit hoved har svært ved at finde stilhed, så bruger jeg guidede meditationer, det gør det lettere at holde fokus og ikke forsvinde væk i planlægning af dagen, det der skete i går eller hvad jeg har i køleskabet. (Jeg er blevet meget glad for en app. der hedder UnPlug, men der findes også mange andre, såsom; headspace, waking Up, Simple Habit, Calm etc.)
Hver dag ved jeg at det kun vil gøre min dag bedre. Er der en dag jeg ikke mediterer er det også okay, så gør jeg det bare dagen efter.

Jeg (måske også du?) prøver at få skabt en regelmæssig (daglig) meditationspraksis, for det er nøglen til at opleve den fulde kraft af disse eksponentielt stigende fordele.

Til sidst vil jeg bare sige..

… Og understrege vigtigheden af at finde tid til dig selv. For mange af os, er det vigtigste at leve et glædesfyldt og beriget liv med dybe og meningsfulde forbindelser til venner, familie og partner(e).

Nervøsitet, angst, nedtrykthed eller distræthed har alt sammen en negativ indflydelse på at skabe og bibeholde relationer. Meditation øger vores evne til at komme ud og komme i kontakt med andre, som et resultat af at øge forbindelsen til os selv, til at komme mere væk fra hovedet og ned i kroppen!

Tak for at du læste med, jeg håber du fandt lidt du kunne bruge.  Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.