PROBIOTIKA AKA MÆLKESYEBAKTERIER


HVAD ER DET? HVOR FINDER JEG DET? OG, HVAD KAN DET?image_blog


Der findes 10 gange flere tarmbakterier (100 trillioner) end der findes celler i kroppen (10 trillioner). Derfor er det vigtigt at sørge for at disse bakterier har det godt. Her kommer probiotika ind i billedet.

De fleste probiotiske bakterier er mælkesyrerbakterier. Det vil sige bakterier, som omdanner sukker til mælkesyre (fermenterer).

Den officielle definition af probiotika er at det er levende mikroorganismer, som i passende omfang er sunde for værten. Probiotika findes som kosttilskud eller i fødevarer der er fremstillet ved bakteriel fermentering. Eksempler på sådanne fødevarer er: yoghurt, kefir, sauerkraut, tempeh, kimchi, miso og kombucha. 

Du har nok også hørt ordet præbiotika. "Pro" og "præ" er ikke at forveksle, da præbiotika er kostfibre som fodrer de allerede eksisterende gode bakterier i tarmen.
Disse er også vigtige for en sund tarmflora, så sørg for at spise en fiberrig kost og drikke vand!

En af de mest forekommende mælkesyrerbakterier i vores kost er lactobacillus, der fx findes i yoghurt og som producerer mælkesyre ved at fermentere glukose og laktose. Lactobacillus er en del af menneskets normale bakterieflora i mund og tarmkanal. Der findes dog mange forskellige arter probiotika, herunder også typer eller stammer.

Hvad kan probiotika?

I tarmen fungerer den probiotiske organisme ved at skabe balance i mikrofloraen, det vil sige at den fremmer sundhed og fordøjelse, samtidig med at skadelige mikroorganismer får svært ved at trænge igennem.

Studier tyder på at probiotika kan have positiv effekt på visse sygdomme. Der er vist direkte effekt af probiotika ved diarre efter brug af antibiotika. Listen af problemer som probiotika har potentiel positiv indvirkning på er lang, og stadigt stigende, nogle af disse er:  børneallergi, laktose intolerance, overvægt, blære- og tarmkræft, irriteret tyktarm, kolesteroltal, og forstoppelse.

Der kræves dog flere studier på området før man kan komme med specifikke anbefalinger.

Som jeg nok har fået understreget, så er det vigtigt at have en sund tarm hvis man vil være sund og rask. Derfor skal man sørge for at holde en god tarmflora, både ved at dyrke motion, undgå for meget forarbejdede fødeemner, drikke masser af vand (2-3 liter dagligt), spise en fiberrig kost og så vidt muligt sørge for at få probiotika gennem kosten. Grunden til at jeg opfordrer til at man får sine probiotika gennem kosten er at, disse kilder samtidig er rige på vitaminer og mineraler og en mere bredspektret vifte af probiotika.

KØB PROBIOTIKA HER

Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.