INTERMITTENT FASTING


OGSÅ KALDET INTERMITTERENDE - ELLER PERIODISK FASTE.
MEN HVAD ER NU DET?

Periodisk faste er en tilgang hvorpå man spiser i såkaldte "vinduer". Der er forskellige måder at gøre det på. Man kan spise en gang i døgnet, eller have et 8 timers "vindue", et 12 timers "vindue" eller vælge to hele dage om ugen hvor man ikke spiser eller kun indtager få kalorier (også kaldet 5:2 diæten). Når man faster indtager man ingen kalorier. Det er altså kun vand, te og evt. kaffe der er tilladt indtil man indtager sit første måltid, som sjovt nok også hedder ”breakfast", da det er nu man ”breaker” fasten! – Men hvis man aldrig stopper med at spise, så er der jo ingen faste man skal "breake".

… ja, det var da lidt stof til eftertanke!

HVORFOR ER DET FORNUFTIGT AT FASTE?

Går man flere timer i døgnet uden at spise, inviterer man til en masse fordelagtige processer. Herunder sker der f.eks.: 
(1) Blodets insulin niveau stabiliseres, dette er med til at forebygge udvikling at type 2 diabetes.
(2) Kroppen bliver bedre til at nedbryde fedt, dvs. at hvis man taber sig går vægttabet ind og tager på fedtdepoterne mens musklerne bibeholdes. (Oftest sker der et vægttab da man spiser mindre nu hvor man ikke spiser hele tiden.) 
(3) 
Kroppen får plads til at ”rydde op” blandt cellerne. Dette vil sige at nedbrudte eller ødelagte celler bliver fjernet og der vil være plads til at få genopbygget nye friske celler.
(4) Processer der nedsætter hastigheden hvormed kroppen ældes, accelererer. Fasting sørger altså for at kroppen holdes modstandsdygtig overfor sygdomme. Dette sker f.eks. ved at nedsætte oxidativt stress og inflammation i kroppen.

Det er vigtigt at tilføje at fasting ikke er for alle, børn og ældre frarådes. Desuden bør spiseforstyrrede også holde sig fra at faste, da det kan forværre sygdommen.

HVILKE "VINDUER" SKAL MAN VÆLGE?

Først og fremmest, så er det vigtigste at man vælger den livsstil der gør at man kan holde fast.

Jeg er selv begejstret for 12-13 timers faste i døgnet, hvilket ifølge Valter Longo (manden bag Longevity diet) også har vist sig at være den mest gavnlige for en vedvarende livsstil.

Ved at faste i flere timer i døgnet over længere perioder er der nogle studier der indikerer en øget risiko for at udvikle galdesten. Desuden er der endnu ikke er nogle studier der tyder på at det er fornuftigt at skippe morgenmaden, hvilket er det de fleste vælger at gøre når de faster i længere tid end 12 timer.

Intet tyder på at der er noget dårligt ved dagligt at faste 12-13 timer. Tværtimod er det en sund og langtidsholdbar tilgang til en ellers sund og fornuftig kost. Til dette vil jeg tilføje at jeg ikke tror på at man skal udsætte sig selv for alt for hårde ”kure”, der går ind og begrænser hverdag og energi i længere tid af gangen, da dette kan være med til at tilføje unødig stress . Jeg selv spiser så vidt muligt morgenmad kl 9 og indtager mit sidste måltid eller andre energiindholdene drikke/snacks senest kl 20. 

Har man brug for at gå ned i vægt, så kan man sagtens vælge at følge et strammere program, f.eks. 16:8 hvor man altså spiser 8 timer i døgnet. Denne diæt kan man følge for en periode på f.eks. 2mdr. eller ind til man har indfundet normalvægten.

5:2 diæten er også en mulighed hvis man ønsker at tabe sig. Her vælger man 2 dage om ugen hvor man begrænser energiindtaget til 600kcal for mænd og 500kcal for kvinder, hvor man de resterende 5 dage spiser ”normalt”.

Vandfaste og flere dages faste vil jeg komme ind på i et senere indlæg. Så følg med :)


Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.