DEN ANTIINFLAMMATORISK KOST


HVAD ER INFLAMMATION OG ANTI INFLAMMATION?image_blogHVAD VIL DET SIGE AT HAVE INFLAMMATION I KROPPEN?

Inflammation i kroppen er en betændelses tilstand der forekommer som reaktion på infektion (forårsaget af virus eller bakterie)  eller skader på væv; muskler, sener eller ledbånd.

Først er det vigtigt at gøre klart at inflammation til at starte med er en gavnlig reaktion som bekæmper infektioner og/eller reparerer skader på vævet, da det får immunsystemet til at fokusere på området. Inflammation er involveret i de fleste sygdomme, alt fra hudafskrabning, til overbelastning til lungebetændelse.

Det bliver først problematisk hvis inflammationstilstanden bliver kronisk. Kronisk inflammation har en negativt påvirkning på alle fysiologiske funktioner, hvilket i sidste ende forårsager en række degenerative tilstande (tilstande der løbende forværres), herunder diabetes, hjertekarsygdomme, aldring og mange flere.

HVORDAN VED JEG OM JEG HAR INFLAMMATION I KROPPEN?

Stress, lav fysisk aktivitet, genetisk prædisponering og eksponering for toksiner (tobak f.eks.), kan alle fremme kronisk inflammation.

Der forekommer oftest symptomer på inflammation. Symptomer som: rødme, varme, hævelse, ømhed/smerter og nedsat funktion. Inflammationen kan også være i sådan en grad at man oplever symptomer som feber, muskelømhed, hovedpine og kuldegysninger.

Overvægt, metabolisk syndrom og diabetes er multifaktorelle tilstande der er forårsaget af hormonforstyrrelser. Disse er medskyldige i inflammationen men også let påvirket af deraf – det er altså lidt en ond cirkel!

HVORDAN KAN VI BEKÆMPE INFLAMMATION ? 
Med antiinflammatorisk kost,  selvfølgelig...

Den bedste måde at forebygge kroppen mod forskellige følgesygdomme, er at vælge kostomlægning som metode til at bekæmpe inflammation.

Viden om kostens næringsstoffer, især fedtsyrer og antioxidanters (polyphenoler) indvirkning på denne balance, gør det muligt at skabe en antiinflammatorisk diæt, der kan være behjælpelig i behandling af fedme, metabolisk syndrom og diabetes.

En antiinflammatorisk kost kan reducere proinflammatoriske eicosanoider (fedtstoffer der er med til at fremme inflammation). Dette medfører en ændring i hormonel signaleringskaskader som vil arbejde for at skabe hormonel balance.

OKAY! DER VAR LiiiiGE LOVLIG MEGET INFO...
Lad os gøre det mere konkret:
Det vigtigste er at få en masse antioxidanter (C - og E - vitamin), mineraler og sunde (især de essentielle) fedstoffer.  
At spise antiinflammatorisk er ikke en diæt, det er en livsstil.
Derfor er det vigtigt at man ikke bare tager et par dage, men giver kroppen tid til stille og roligt at vænne sig til denne kost.
Nedenfor er en liste, der kan gøre det lidt lettere at komme igang.
Det er ikke en 'KUN' og 'SLET IKKE' liste - det er en GUIDE!
OG spis selvfølgelig økologisk!


DO’S
Grøntsager: Grønne blade, selleri, bak choy, broccoli, kål, rosenkål, grønkål, blomkål, osv.
Frugt: Fokus på farverige bær som kirsebær og blåbær (dem der er blå hele vejen igennem)
Fed frugt: Avocado og oliven
Fed fisk: Laks, Sardiner, sild, makrel og ansjoser
Peberfrugt, chili og tomater
Mørk chokolade
Krydderier: især grurkemeje, bukkehornsfrø, ingefær og kanel
Olivenolie og kokosolie
Nødder & frø: især valnødder, chia og hørfrø
Grøn te
Balsamico/eddike


TRY NOT TO’s
Sukker og sukkerholdige drikke
Raffinerede kulhydrater: hvidt brød, pasta osv.
Fast-foods og processed kød (især rødt)
Friture mad (dybstegt): pomfritter, chips, fried chicken osv.
Alkohol (i store mængder)
Margarine


Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.