OXIDATIVT STRESS - DEN STRESS VI IKKE SER


HVAD BETYDER DET? OG HVAD KAN VI GØRE?



image_blog

HVAD BETYDER OXIDATIVT STRESS?

Oxidativt stress er kort fortalt en ubalance mellem frie radikaler og antioxidanter. Vi kan ikke undgå processen i kroppen men hvis vi ikke får stabiliseret den ved hjælp af antioxidanter fra kosten kan den have skadelig virkning (som (skræmme)billedet viser).

Frie radikaler eller reaktive iltmolekyler går ind og forstyrrer forskellige naturlige processer i vores krop ved at reagere med molekyler som proteiner, lipider og DNA. Dette medfører cellulær skade, gen-skade eller endog cancercelle når ødelagte/muterede celler formerer sig. Antioxidanter går ind og sænker mængden af reaktive iltmolekyler ved at ”donere” sin egen elektron og dermed minimerer de skadelige virkninger.

MEN HVAD VIL DET SIGE? HVAD BETYDER DET FOR OS?

VI bliver hurtigere gamle!! ARGH… Aldring
kan defineres som de skadelige forandringer der forekommer i cellen på grund af den oxidative metabolisme (altså den forårsaget af de frie radikaler/reaktive iltmolekyler) i mitokondrierne. Når der er ubalance i denne process vil cellen ikke være modstandsdygtig nok til at overleve udfordringer ved miljøforandringer. – Dette forårsager f.eks. at vi har lettere ved at blive syge.

Sagt på en anden måde: iltning af cellerne eller ”rustning” af cellerne er årsagen til at vi aldres. Dette vil vi gøre hele vores liv, fra dag et. MEN, vi kan nogenlunde selv bestemme eller i hvert fald påvirke hvor hurtigt denne proces skal forløbe.

Et billedligt eksempel på hvordan antioxidanter modvirker iltning er den der med æblet der bliver brunt. Et æble der er skåret over som ligger åbent, er udsat for iltning (oxidation) og vil derfor gå hen og blive brun. Har du prøvet at presse citronsaft henover den åbne overflade før dette sker? Citron indeholder C-vitamin (antioxidant) som sørger for at stoppe iltningen og æblet bliver ikke brunt. Woop. Antioxidanter er et hit! (Andre eksempler på antioxidanter er E-vitamin, polyphenoler og cartenoider.)

HVORDAN PÅVIRKES DET OXIDATIVE STRESS NIVEAU?

Uanset hvordan vi lever og hvor sundt vi lever, så vil mængden af naturlige antioxidanter falde med alderen. Ekstern påvirkning har dog også en markant betydning. Eksponering af; tilsætningsstoffer, toksiner, forurening, antibiotika, andre kemikalier, ekstrem soleksponering, fysisk og psykisk stress (bekymringer osv.), dårlig ernæring og selvfølgelig rygning m.m. har en stor betydning for hvor mange frie radikaler der findes i vores krop.

Når mængden af frie radikaler forøges bruger vi af vores antioxidant reserver og der vil være en stigning i mængden af celler der beskadiges. Dette medfører at der vil opstå inflammation i vævene, måske ikke de store infektioner, men nogle der langsomt sniger sig ind. Det kan være farligt, da det som regel ingen symptomer giver. Efter nogle år, er det så her at det har gjort skadelig virkning, ved at vise sig som dårligt immunforsvar, leddegigt, eksem, demens, hjertesygdomme, åreforkalkning, sukkersyge, (ja også) kræft og hurtig aldring (det gider vi jo ik’).

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Først og fremmest; skal det siges at vi selv også producerer antioxidanter i form af forskellige enzymer der er med til at fjerne de frie iltradikaler. Ved vedvarende (gentagen) fysisk aktivitet kan vi faktisk øge mængden af disse enzymer!
Dernæst; spis nu de farverige grøntsager og frugter. Generelt er farverig kost spækket med vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Prøv at spis i sæson, helst også økologisk (mindre tilsætningsstoffer), så de er højest på næringsstoffer. Det er nemlig sådan at den tid grøntsager eller frugter er undervejs, har en indflydelse på hvor næringsrige de er. Det er en rimelig proportionalt nedadgående kurve, der er værd at huske på! :)

Vidste du at et ikke økologisk æble uden for sæson kan have været plukket, eller faldet fra stammen op til tre måneder før du sætter tænderne i det? - Ja, det vil så kun indeholde omkring 5% af de næringsstoffer som du regner med. Værs’go! MUMS.

Men når det så er sagt, så sæson eller ej, fyld tallerkenen! Jo mere, jo bedre. Er det svært at få nok ind i løbet af dagen, så er et kosttilskud af f.eks. c-vitamin en helt fin beslutning. Jeg spiser selv C-vitamin dagligt som tilskud. Så supplerer jeg med GoodGreenStuff (kan købes her) – som er en kombination af 75 forskellige vitaminer og mineraler. Dette tager jeg et shot af hver morgen, og det smager faktisk vildt godt! (Jeg er blevet afhængig!)

LIVSSTIL OG OXIDATIVT STRESS

Det er vigtigt også at snakke om livsstil. Det nytter ikke noget at man pludselig går fra den ene yderlighed til den anden på en dag, når det handler om kostomlægning, livsstil eller andet. Hvis det nye valg ikke fungerer for os, og det altså bliver for svært at efterleve, går det hen og bliver en stressende faktor for kroppen som forøger den oxidative metabolisme.

Det du altså går og kæmper en brag kamp for at efterleve, vil slet ikke have den sunde effekt du går og drømmer om.
OG, hvis vi skal være helt ærlige, så kender vi nok alle sammen den der ”tilbagefalds-effekt”, du har lige været mega god, næsten sultet dig selv i flere timer og så pludselig, så går det galt, det hele kan pludselig være fuldstændig lige meget. Eller, du spiser en enkelt bid af fredagskagen på jobbet, jamen så kan du jo ligeså godt spise den hele? Hmmm….

Prøv og se om du ikke kan tage et skridt af gangen. Du har hørt det før. Det tager tid at ændre vane. Prøv så vidt muligt at se om du ikke kan blive venner med din nye livsstil.
OOOOG, HUSK(!) at fejre alle de små succeser!

Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.