CANDIDA SVAMPEN


CANDIDA HVA' FOR NOGET?!

Nu bliver det lidt tungt, men hold fast (!) hvor er det bare relevant!image_blogAlle har den, hos nogle er den bare ude af kontrol. OG, det er jo ikke godt!

Candida albicans er en gærsvamp, en parasitlignende mikroorganisme, der forekommer naturligt i vores fordøjelsessystem, blandt det mylder af bakterier og svampearter som findes i tarm og mundflora.
Så længe kroppen er i "balance" gør denne encellede mikroorganisme ingen skade, men hvis miljøet tillader det kan den vokse uhæmmet og det bliver skadeligt for helbredet. Svampen formerer sig rigtig hurtigt hvorved antallet af de skadelige bakterier overstiger de sundhedsfremmende = ubalance.

HVAD SKER DER NÅR SVAMPEN ER I GÅET AMOK (UDBRUD)?
Syptomer på candida i udbrud: Fødevareallergi, irritabilitet, svamp i skeden, sukkertrang, dårlig koncentrationsevne, eksem i håndfladen og andre steder, oppustethed og forstoppelse, træthed, hovedpine, hvid belægning på tungen, deppression, acne og immunlidelse.

Symptomerne er mange, fysiske som psykiske. Hvor hårdt man bliver ramt kan variere. Symptomer som fordøjelsesproblemer, dårlig udnyttelse af maden og mavekatar er nogle af de symptomer som udfolder sig  i maveregionen.

Noget man måske først bliver opmærksom på er at immunforsvaret svækkes.  Man bliver træt, begynder at reagerer på forskellige fødevarer (allergi), får koncentrationsbesvær, måske også en dårligere hukommelse og risikoen for udvikling af depression stiger. Den kan også gå hen og blive synlig i halsregionen, med hvide belægninger, ru hals, tørhed og dårlig ånde. Men også hududslæt (ofte i håndflader), eksem og acne
Til sidst, ej at forglemme, forstyrrelser i hormonbalancen. Dette påvirker kroppen således at man let får skedekatar, menstruationsforstyrrelser og reduceret lyst til sex. Man kan også få hyppigt svamp i underlivet, blærebetændelse og følelsen af at man skal tisse hele tiden.

HVORDAN FINDER JEG UD AF OM JEG HAR DET?!image_blog

(GØR DET SELV) OKAY! Gå ud og find et glas vand og spyt i det.

Giv det ca. 30min og undersøg så hvad der sker. Ligger spyttet i toppen? Eller, falder det til bunden og trækker tråde (som på billedet)? Det sidste er en indikation på at Candida svampen er i udbrud.

Gærsvampen dannes i tyktarmen, men når den formerer sig vandrer den igennem fordøjelseskanalen, når til tyndtarmen, maven, spiserøret og måske også helt ud i munden. Er det nået hertil (måske har du et hvidt lag på tungen), så vil ”spyttet” synke til bunds da gær er tungere end vand.


Dette er dog ikke den eneste mulighed for at blive testet, du kan også blive testet hos din læge der har flere forskellige metoder, såsom iristest, blodprøve, urinprøve og fæcesprøve.

BEHANDLING (OG FOREBYGGELSE)

Svampen lever af sukkerholdige fødevarer, rødt kød, hvidt brød, kortison* (stress) og overdreven antibiotikabehandlinger. Hvilket giver anledning til at antage at risikogruppen er folk med ustabilt blodsukker eller som har været syge i længere tid med gentagne antibiotikabehandlinger. Man kan få nogle medikamenter fra lægen, men dette vil oftest give anledning til resistensudvikling, bivirkninger og eventuel interaktion med andre lægemidler. Derfor vil jeg anbefale at man behandler infektionen med kostændring og på den måde ”sulter” svampen.  Fjern alt det fra kosten som svampen lever af, giv kroppen en udrensning og boost processen ved at være fysisk aktiv.
 

Hvis du har candida i udbrud, skal du undgå følgende fødevarer: sukker, honning, hvedemel, kager, slik m.m., alle former for svampe, herunder også gærprodukter og skimmeloste. Vin og øl (gærede drikke), eddike, tørret frugt, sort te, kaffe, kød (især svin og okse) og mælkeprodukter.

Derudover er det vigtigt at undgå stress – svampen elsker kortison. Bo ikke et sted med mug og fugt. P-piller kan forværre situationen, så det kunne os være en god idé at finde en anden løsning.

I bund og grund; spis sundt (uden sukker), motioner og se om du ikke kan få en masse probiotika som vil hjælpe dig til at restituere hurtigere.


*Kortison er et steroidhormon, som frigives af binyrerne som svar på stress i kroppen

Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.